Jadłospis
Co w tym tygodniu będą jeść nasze przedszkolaki?
Zapraszamy do zapoznania się z menu.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym w każdym jadłospisie będzie można znaleźć alergeny występujące w posiłkach (wytłuszczony druk). Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne |
Skorupiaki oraz produkty pochodne |
Jaja i produkty pochodne |
Ryby i produkty pochodne |
Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne |
Soja i produkty pochodne |
Mleko i produkty pochodne |
Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne |
Seler i produkty pochodne |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
Dwutlenek siarki |
Łubin i produkty pochodne |
Mięczaki i produkty pochodne |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy, papryka słodka, czosnek granulowany. Zgodnie z informacjami od producentów, użyte produkty gotowe, wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Śniadanie – 8.30 |
I danie – 11.30 |
II danie – 13.00 |
Podwieczorek – 14.45 |
Poniedziałek 07.10.19 r. |
|||
Chleb pszenno- żytni 20g, słonecznikowy 15g, masło 5g, ogonówka 35g, ogórek 35g, herbata z cytryną 150ml, kawa zbożowa 100ml |
Zupa pomidorowa z makaronem 250ml Banany 40g |
Kotlet z jajek 65g, ziemniaki z koperkiem 150g, surówka z marchewki z porem 50g, kompot porzeczkowy 150ml |
Koktajl z jagodami 150ml, sezamki 30g |
Wtorek 08.10.19 r. |
|||
Paluch pszenny 25, chleb razowy 15g, masło 5g, miód prawdziwy 25g, pasta warzywna 15g, płatki kukurydziane na mleku 200ml, herbata owocowa 150ml |
Zupa ogórkowa z ziemniakami 250 ml Śliwki 40g |
Kotlet mielony 65g, kasza gryczana 90g, buraczki smażone 50g, kompot rabarbarowy 150ml |
Jogurt z kasza jaglaną i malinami 150ml, baton owsiany 35g |
Środa 09.10.19 r. |
|||
Chleb pszenno-żytni 20g, orkiszowy 15g, masło 5g, pasta z makreli wędzonej 40g, twarożek 15g, herbata z cytryną 100ml,kawa zbożowa100ml |
Zupa owocowa z makaronem 250ml Arbuz 40g |
Kotlet słoneczny 65g, piure ziemniaczane 150g, surówka z czerwonej kapusty 50g, kompot agrestowy 150ml |
Bio jogurt z brzoskwiniami 90g, biszkopty bezcukrowe 35g |
Czwartek 10.10.19 r. |
|||
Kajzerka 25g, grahamka 15g, masło 5g, szynkowa 25g, ser żółty 15g, pomidor 35g, herbata owocowa 150ml, kakao 100ml |
Biały barszcz z ziemniakami 250ml. Śliwki 40g |
Spaghetti z wołowiną i warzywami w sosie pomidorowo-ziołowym 200-220g, kompot z rabarbaru 150ml |
Mleczko truskawkowe 40g, jabłko 1 szt. |
Piątek 11.10.19 r. |
|||
Bagietka 20g, orkiszowy 15g, masło 5g, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką 50g, herbata z cytryną 100ml, kawa zbożowa100ml |
Zupa z kapusty włoskiej z ryżem 250ml Rodzynki, migdały 40g |
Okoń duszony z warzywami 90g, ziemniaki z koperkiem 150g, kompot wiśniowy 150ml |
Galaretka z owocami 200g, jogurt naturalny 35g |
Poniedziałek 14.10.19 r. |
|||
Chleb pszenno-żytni 15g, orkiszowy 15g, masło 5g, filet wędzony z indyka 35g, pomidor 25g, herbata owocowa 150ml, kawa zbożowa100ml |
Krupnik z wkładką mięsną i ziemniakami 250ml Winogrona 40g |
Makaron świderki smażony z jajkiem 200-220g, sok pomarańczowy świeżo wyciskany 200ml |
Jogurt do picia 90g, banan 1 szt. |
W jadłospisie mogą nastąpić zmiany.
Codziennie zapewniamy do picia wodę mineralną, niegazowaną.
Alergeny występujące w menu:
mleko, jaja, mąka, seler, zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, żyto, owies, orkisz), miód, ryby, kakao, orzechy, cytrusy.