Przedszkole Miejskie nr 15 w Kutnie

Jadłospis

Jadłospis

Co w tym tygodniu będą jeść nasze przedszkolaki?
Zapraszamy do zapoznania się z menu.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym w każdym jadłospisie będzie można znaleźć alergeny występujące w posiłkach (wytłuszczony druk). Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne

Skorupiaki oraz produkty pochodne

Jaja i produkty pochodne

Ryby i produkty pochodne

Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne

Soja i produkty pochodne

Mleko i produkty pochodne

Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne

Seler i produkty pochodne

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Dwutlenek siarki

Łubin i produkty pochodne

Mięczaki i produkty pochodne

 Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy  i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy, papryka słodka, czosnek granulowany. Zgodnie z informacjami od producentów, użyte produkty gotowe, wędliny mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Śniadanie – 8.30

I danie – 11.30

II danie – 13.00

Podwieczorek – 14.45

Poniedziałek 07.10.19 r.

Chleb pszenno- żytni 20g, słonecznikowy 15g, masło 5g, ogonówka 35g, ogórek 35g, herbata z cytryną 150ml, kawa zbożowa 100ml

Zupa pomidorowa z makaronem 250ml

Banany 40g

Kotlet z jajek 65g, ziemniaki z koperkiem 150g, surówka z marchewki z porem 50g, kompot porzeczkowy 150ml

Koktajl z jagodami 150ml, sezamki 30g

Wtorek 08.10.19 r.

Paluch pszenny 25, chleb razowy 15g, masło 5g, miód prawdziwy 25g, pasta warzywna 15g, płatki kukurydziane na mleku 200ml, herbata owocowa 150ml

Zupa ogórkowa z ziemniakami 250 ml

Śliwki 40g  

Kotlet mielony 65g, kasza gryczana 90g, buraczki smażone 50g, kompot rabarbarowy 150ml

Jogurt z kasza jaglaną i malinami 150ml, baton owsiany 35g

Środa 09.10.19 r.

Chleb pszenno-żytni 20g, orkiszowy 15g, masło 5g, pasta z makreli wędzonej 40g, twarożek 15g, herbata z cytryną 100ml,kawa zbożowa100ml

Zupa owocowa z makaronem 250ml

Arbuz 40g

Kotlet słoneczny 65g, piure ziemniaczane 150g, surówka z czerwonej kapusty 50g, kompot agrestowy 150ml

Bio jogurt z brzoskwiniami 90g, biszkopty bezcukrowe 35g

Czwartek 10.10.19 r.

Kajzerka 25g, grahamka 15g, masło 5g, szynkowa 25g, ser żółty 15g, pomidor 35g, herbata owocowa 150ml, kakao 100ml

Biały barszcz z ziemniakami 250ml.

Śliwki 40g

Spaghetti z wołowiną i warzywami w sosie pomidorowo-ziołowym 200-220g, kompot z rabarbaru 150ml

Mleczko truskawkowe  40g, jabłko 1 szt.

Piątek 11.10.19 r.

Bagietka 20g, orkiszowy 15g, masło 5g, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką 50g, herbata z cytryną 100ml, kawa zbożowa100ml

Zupa z kapusty włoskiej z ryżem 250ml

Rodzynki, migdały 40g

Okoń duszony z warzywami 90g, ziemniaki z koperkiem 150g, kompot wiśniowy 150ml

Galaretka z owocami 200g, jogurt naturalny 35g

Poniedziałek 14.10.19 r.

Chleb pszenno-żytni 15g, orkiszowy 15g, masło 5g, filet wędzony z indyka 35g, pomidor 25g, herbata owocowa 150ml, kawa zbożowa100ml

Krupnik z wkładką mięsną i  ziemniakami 250ml

Winogrona  40g

Makaron świderki smażony z jajkiem 200-220g, sok pomarańczowy świeżo wyciskany 200ml

Jogurt do picia 90g, banan 1 szt.

W jadłospisie mogą nastąpić zmiany.

Codziennie zapewniamy do picia wodę mineralną, niegazowaną.
Alergeny występujące w menu:
mleko, jaja, mąka, seler, zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, żyto, owies, orkisz), miód, ryby, kakao, orzechy, cytrusy.

Certyfikat Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy