Przedszkole Miejskie nr 15 w Kutnie

Jadłospis

Co w tym tygodniu będą jeść nasze przedszkolaki?
Zapraszamy do zapoznania się z menu.

Śniadanie – 8.30

I danie – 11.30

II danie – 13.00

Podwieczorek – 14.45

Poniedziałek 11.02.19r.

Chleb pszenno-żytni 15g, orkiszowy 15g, masło 5g, szynka książęca 35g, ogórek konserwowy 25g, herbata owocowa 150ml, kawa zbożowa100ml

Mandarynki 40g

Zupa grochowa na wędzonce z ziemniakami 250ml

 

Placuszki z jabłkami i cukrem pudrem 120g, kompot porzeczkowy 150ml.

Koktajl bananowy 120ml, herbatniki 25g.

Wtorek 12.02.19r.

Bułka paryska 25g, chleb razowy15g, masło 5g, powidła śliwkowe 25g, pasztet z ciecierzycy 20g, płatki ryżowe na mleku 150 ml, herbata z miodem i cytryną 150ml

Jabłka  40g

Zupa pomidorowa z ryżem 250ml

Kapusta biała zasmażana z kiełbasą i pomidorami 200g, kopytka 90g,  kompot wiśniowy 150ml

Sucharki pszenne z rodzynkami 38g, plastry pomarańczy 40g

Środa 13.02.19r.

Kajzerka 25g, grahamka 15g, masło 5g, ser żółty 35, pomidorki koktajlowe 40g, herbata z miodem 150ml, kawa 100ml

Banany 40g

Zupa koperkowa z makaronem 250ml

 

Kotlet schabowy 65g, ziemniaki z koperkiem 150g, mini marchewka z wody 50g, kompot rabarbarowy 150ml

Jogurt do picia 90ml, mandarynka 1 szt.

Czwartek 14.02.19r.

Chleb pszenno-żytni, słonecznikowy 35g, masło 5g , paprykarz z tuńczyka 30g, dżem 15g, herbata owocowa 150ml, kakao 100ml

Mieszanka bakaliowa 40g

Biały barszcz z ziemniakami 250ml

Potrawka z indyka w warzywami 85g, ryż paraboliczny 90g kompot agrestowy 150ml

Puszysty serek biszkoptowy 55g, kiwi 40g

Piątek 15.02.19r.

Chleb pszenno-żytni, razowy z ziarnem 35g, masło 5g, jajecznica ze szczypiorkiem 50g, herbata z cytryną 100ml, kakao 100ml

Jabłka  40g

Barszcz czerwony z makaronem 250ml

Kotlety rybne 80g, piure ziemniaczane 150g, surówka z kiszonej kapusty 50g, kompot wieloowocowy 150ml

Andruty 35g, sok 100% 200ml

Poniedziałek 18.02.19r.

Chleb pszenno- żytni 20g,orkiszowy 15g, masło 5g, polędwica wędzona z indyka 35g, sałata 15g,pomidor 25g, herbata z cytryną 150ml, kawa 100ml
Gruszki 40g

Krupnik z jarzynami 250ml

Kluski ziemniaczane z serem 150-200g, surówka z marchewki i jabłka 50g,  kompot porzeczkowy 150ml

Baton owsiany 35g, banan 1 sztuka

 

Śniadanie – 8.30

I danie – 11.30

II danie – 13.00

Podwieczorek – 14.45

Poniedziałek 18.02.19r.

Chleb pszenno- żytni 20g,orkiszowy 15g, masło 5g, polędwica wędzona z indyka 35g, sałata 15g,pomidor 25g, herbata z cytryną 150ml, kawa 100ml
Gruszki 40g

Krupnik z jarzynami 250ml

Kluski ziemniaczane z serem 150-200g, surówka z marchewki i jabłka 50g,  kompot porzeczkowy 150ml

Baton owsiany 35g, banan 1 sztuka

Wtorek 19.02.19r.

Paluch pszenny 25, chleb razowy 15g, masło 5g, dżem 100% owoców 25g, ser żółty 15g, płatki kukurydziane na mleku 150ml, herbata owocowa 150ml
Jabłka  40g

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 250 ml

Spaghetti z wołowina i warzywami w sosie pomidorowo-ziołowym 190-200g, kompot rabarbarowy 150ml

Jogurt naturalny 90g, kiwi 1 szt.

Środa 20.02.19r.

Chleb pszenno-żytni 15g,   wieloziarnisty15g, masło 5g, serek wiejski ze szczypiorkiem i rzodkiewką 40g, herbata z cytryną 150ml, kakao 100ml
Banany  40g

Zupa pomidorowa z  makaronem 250ml

Kotlet słoneczny 65g, ziemniaki z koperkiem 150g, brokuły z wody 50g, kompot agrestowy 150ml

Koktajl z malinami 120ml, wafle ryżowe 25g

Czwartek 21.02.19r.

Kajzerka 25g, grahamka 15g, masło 5g, parówki z szynki na gorąco 35g, ogórek zielony 30g, herbata owocowa 100ml, kawa zbożowa100ml
Winogrona  40g

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami 250ml.

Gulasz wieprzowy 70g, kasza jęczmienna 90g, surówka z ogórka kiszonego 50g, kompot owocowy 150ml

Jogurt owocowy 90g, jabłko 1 szt.

Piątek 22.02.19r.

Chleb pszenno-żytni, słonecznikowy 35g, masło 5g, paprykarz z tuńczyka 25g, dżem 15g, herbata z cytryną 100ml, kakao 100ml

Migdały 40g

Zupa z soczewicy z ziemniakami 250ml

Makaron z truskawkami i bitą śmietaną 200-220g, kompot wiśniowy 150ml

Zapiekanka z szynką i serem 1 szt., sok pomarańczowy świeżo wyciskany 100ml

Poniedziałek 25.02.19r.

Chleb pszenno-żytni 15g, orkiszowy 15g, masło 5g, kiełbasa żywiecka 35g, ogórek zielony 25g, herbata owocowa 150ml, kawa zbożowa100ml

Mandarynki 40g

Zupa gulaszowa z makaronem 250ml

 

Placki ziemniaczane cukrem pudrem 120g, kompot porzeczkowy 150ml.

Serek homogenizowany  120ml, rurka waflowa 25g.

 

W jadłospisie mogą nastąpić zmiany.

Codziennie zapewniamy do picia wodę mineralną, niegazowaną.
Alergeny występujące w menu:
mleko, jaja, mąka, seler, zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, żyto, owies, orkisz), miód, ryby, kakao, orzechy, cytrusy.

Certyfikat Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy