Przedszkole Miejskie nr 15 w Kutnie

Jadłospis

Co w tym tygodniu będą jeść nasze przedszkolaki?
Zapraszamy do zapoznania się z menu.

 

Śniadanie – 8.30

I danie – 11.30

II danie – 13.00

Podwieczorek – 14.45

Poniedziałek 21.05.18r.

Chleb pszenno-żytni 25g, razowy 10g, masło 5g, szynka olchą wędzona 20g, ogórek zielony 15g,herbata z cytryną 150ml, kawa zbożowa 100ml
Jabłka 40g

Botwinka z ziemniakami 250ml

Pierogi z mięsem 110-120g, surówka z kiszonej kapusty 50g,kompot porzeczkowy 150ml

Budyń śmietankowy z malinami 120g, wafle ryżowe 30g

Wtorek 22.05.18r.

Paluch pszenny 35g, masło 5g, powidła śliwkowe 25g, twarożek 20g, kuleczki zbożowe na mleku 150ml, herbata owocowa 150ml
Truskawki 40g

Zupa ogórkowa z makaronem 250ml

Kotlet słoneczny 65g, ziemniaki koperkiem 150g, surówka z młodej kapusty 50g, kompot wieloowocowy 150ml

Jogurt do picia 90g, sucharki pszenne z rodzynkami 35g

Środa 23.05.18r.

Chleb pszenno-żytni 25g, razowy 10g, masło 5g, szynka książęca  20g, rzodkiewka 15g, herbata z cytryną 150ml, kakao 100ml
Marchewki 40g

Zupa jarzynowa z ziemniakami 250 ml

Gulasz z karkówki 90g, kasza jęczmienna 110g, ogórek kiszony 50g, kompot rabarbarowy 150ml

Deser mleczny 55g, chrupki bananowe 35g

Czwartek 24.05.18r.

Kajzerka 25g, grahamka 15g, masło 5g, ser żółty 35g, pomidor, ogórek 25g, herbata owocowa 100ml, kawa zbożowa 100ml
Winogrona 40g

Biały barszcz z ziemniakami 250ml.

Spaghetti z wołowiną i warzywami w sosie ziołowo-pomidorowym 190-220g, kompot agrestowy 150ml

Bułka słodka z serem 1 szt., sok pomarańczowy świeżo wyciskany 100ml

Piątek 25.05.18r.

Chleb pszenno-żytni 35g, masło 5g, jajecznica ze szczypiorkiem 55g,herbata z cytryną 100ml, kakao 100ml

Migdały 40g

Zupa fasolowa z ziemniakami 250ml

Makaron z truskawkami i bitą śmietaną 220-230g, kompot porzeczkowy150ml

Baton crunchy z malinami 35g, jabłko 1 szt.

Poniedziałek 28.05.18r.

Chleb pszenno-żytni 25g, razowy 10g, masło, polędwica z kurczaka 20g, pomidor, herbata owocowa 150ml, kawa zbożowa 100ml

Mieszanka bakaliowa 40g

Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami 250ml

 

Kluski leniwe z serem 200-220g, surówka z marchewki i jabłka 50g, kompot wieloowocowy 150ml.

Sałatka owocowa 110g, andruty 30g

 

W jadłospisie mogą nastąpić zmiany.

Codziennie zapewniamy do picia wodę mineralną, niegazowaną.
Alergeny występujące w menu:
mleko, jaja, mąka, seler, zboża zawierające gluten (pszenica, jęczmień, żyto, owies, orkisz), miód, ryby, kakao, orzechy, cytrusy.

Certyfikat Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy